Spett Med Smaker Av Mellanöstern Och Fräsch Sallad På Gurka, Rädisa, Fänkål Och Dill
RECEPT
Spett: Lägg färsen i en ren skål. Skala löken och riv den grovt. Pressa ur överflödig vätska och lägg ned i skålen med färsen. Pressa vitlöksklyftorna ned i skålen och häll i soja, olja, vinäger, samabl oleak, ajvar, timjan, cayennepeppar och salt och peppar. Blanda runt så att allt blandas och kläm sedan fast färsen på spett (har du träspett bör du ha lagt dessa i blöt i cirka 30 minuter innan). Grilla spetten på grillen eller tillaga dem i ugnen i 15 minuter (vänd på spetten efter halva tiden) på 225 grader.
Sallad: Skölj alla grönsaker. Skiva sedan upp fänkålen tunt (gärna på mandolin), dela gurkan på mitten och kärna ur. Dela i mindre bitar. Dela upp rädisorna i små båtar. Hacka upp dill. Lägg allt i en skål och häll över citronjuice, agavesirap och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen i cirka 30 minuter innan servering.
Konärtskockskräm: I en mixer: lägg i kronärtskockorna, färskosten, citronjuice, vitlöksklyfta, timjan, rosmarin och olja och mixa till en slät smet. Smaka av med salt och peppar.
4 portioner
Tid: 45 minuter
Ingredienser
- 1 pkt Peeas of Heaven färs
- 4 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 1 msk mörk soja
- 2 msk olja
- 1 msk vinäger
- 4 msk ajvar
- 1 tsk sambal oleak
- 1 msk torkad timjan
- 1 krm cayennepeppar
- Salt och peppar
Sallad
- 1 fänkålsstam
- 1 gurka
- 10 rädisor
- 1 äpple
- Knippe dill
- 1 msk Citronjuice
- 1 tsk Agavesirap
- ½ tsk salt och peppar
Kronärtskockskräm
- 1 burk kronärtskockshjärtan
- 100 g vegansk färskost
- 1 tsk citronjuice
- 1/2 tsk salt
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 tsk torkad timjan resp. rosmarin
- 2 msk olja
- Peppar